Најдобрите 10 македонски пакувања бр.5 и бр.4

На 5тото и 4тото место се наоѓа една од ретките македонски компании која сериозно ја сфати проблематиката на својот визуелен идентитет и изгледот на своите пакувања.

Vitalia Redfruit bars
Redfruit bar (6x35g) – Виталија | Дизајн: Brinner Creative Studio

Во годините кога се основаше Виталиа се чини дека не постоеше голема потреба за производите именувани како „здрава храна“.  Може да се каже дека оваа компанија е пионерот кој ја создаде потребата кај македонскиот потрошувач притоа истовремено отворајќи простор на полиците од македонските маркети за производите групирани под името„здрава храна“. Денес Виталиа изгледа многу поинаку од компанијта со две специјализирани продавници во Скопје кои многу тешко се наоѓаа. Како што растеше нивното портфолио на производи, така истите почнаа да стануваат се подостапни на рафтовите. Со тек на времето Виталиа почна да станува од компанија препознатлива по уникатни производи (глина, јаворов сируп, млеко од соја) во една „понормална“ компанија, сега попрепознатлива по нивните цереалии и енергетски плочки. Овие нови производи настапија на пазарот со еден карактеристичен дизајн кој изгледаше многу поразлично претходните производи на оваа компанија но, и од производите на останатите компании во истиот сектор.

Кафената етикета во која е впишан несмасно уреден текст наеднаш стана голема бела површина со современ фонт, современи бои и квалитетни фотографии, а логото од проѕирно стана исклучиво бело. Новите производи конечно оддаваа современ и софистициран впечаток. За среќа овој успех во визуелниот третман се совпаѓаше со успехот на постигнатиот вкус и карактеристичната крцкава текстура на самите производи. Житариците на Виталиа преку ноќ станаа бренд без практично никаква промоција. Производите зборуваа сами за себе. Ова е резултат на постигнатата синергија помеѓу пакувањето и содржината на производите која вели: „тоа што го гледаш – тоа и го добиваш, ако не и повеќе!“.

Најверојатно водени од успехот на житариците со амбалажа во бела ќеса, компанијата почна да произведува и житарици во картонски кутии. Паралелно со овие пакувања почнаа да се појавуваат и енергетски плочки во различни серии и вкусови. Карактеристичното за сите нови пакувања е што кај сите беше забележлив плоштниот третман на бојата. Се чини дека секој единечен производ на Виталиа има за задача да игра голема бела цигла меѓу останатите производи, а доколку овие производи се наредат блоковски (по вообичаениот начин кој се користи во малопродажбата) за потрошувачот е неизбежно го забележи овој бел ѕид меѓу останатото шаренило. Ова е само доказ дека Brinner Creative Studio  многу добро знае што прави и многу добро ги сфаќа трендовите во малопродажбата.

Vitalia Granola
Granola 350g – Виталиа | Дизајн: Brinner Creative Studio

Плоштниот третман на бојата е практика која релативно скоро почна да се применува во дизајнот на пакувањата. Интересно е да се забележи дека дизајнерите ја искористиле и црната боја за пакувањето на еден од производите на Виталиа – Red fruit bar (premium). Оваа боја до сега беше резервирана само за чоколадите и кафињата па затоа треба да се честита на раководството на оваа компанија зошто (нетипично) ја прифатило оваа боја како доминантна за еден од нивните производи, кој патем изгледа одлично!

Од другата страна на овој голем успех се кријат опасности со кои верувам дека би можела да се соочи компанијата во иднина. Имено, редизајнот не е застапен кај целото нивно портфолио па доколку земете на пример оцет, органски чај и гранола житарки и ги поставите едни до други ќе немате претстава дека се работи за производи од иста компанија. Ова не е секогаш неопходно за успехот на производите, меѓутоа тие оддаваат впечаток дека се направени  во различни временски периоди кои имаат распон од 4 декади. Второ, новите производи се соочуваат со опасноста да станат монотони и недоволно диференцирани. Белината иако е успешна за разграничување помеѓу производите од другите компании, таа не е успешна во разграничувањето меѓу сопствените серии производи (гранола житарки и vitality житарки). Распоредот на елементите во пакувањата останува скоро ист и карактерот на употребените фотографии останува да биде генеричен (stock photo), впечаток кој под наплив на некој  бренд  кој зрачи со поавтентичен дух веднаш би се растворил во својата недефинираност сведувајќи ги на еквиваленти со пакувањата на private label брендовите (читај Веро павлака). Како илустрација, доволно е да се споредат овие житарки со брендот на Plazma. Најпосле, сите нови пакувања што изглегоа откако е ангажирано Brinner Creative Studio се на англиски. Иако Виталиа е компанија која сака да остави светски впечаток, се добива чувство дека со овој потег бега од своите корени и штета е што барем производите што се пласираат на македонскиот пазар не го носат нашето писмо.

Под претпоставка дека оваа компанија го остварува својот извоз во регионот кој не изобилува со висококвалитетни производи и голем број на автентични брендови верувам дека и покрај овие опасности компанијата остварува позитивен резултат. Способноста да се види оваа слабост кај домашните компании и кај компаниите од регионот и  храброста да се усвојат нетипични промени во изгледот и квалитетот на производите се карактеристиките кои и го трасираат патот кон успехот на Виталиа. Токму поради доа  верувам дека и натаму ќе гледаме успешни производи и успешни пазарни потези од оваа домашна компанија.

КОН МЕСТО БР.6

Најдобрите 10 македонски пакувања бр.6

Скопско лименка 0,5l
Скопска Пивара – Скопско лименка 0,5l | Дизајн: Idea +

Скопско е производ со огромна традиција. Неговото производство почнува во 1924 и успева да се одржи на пазарот скоро 90 години. Денес тој котира како еден од најпознатите брендови кои се консумираат во државата и ужива голема репутација меѓу населението. Бидејќи станува збор за производ со огромна традиција неизбежно е од тој аспект да се разгледа и  приказната за неговото пакување.

Приказната за пакувањето на Скопско почнува да завзема сериозен тон во 1991 година со самата приватизација на компанијата. Таа година прв пат етикетата на производот графички беше обликувана со сериозна маркетиншка намера да се модернизира производот. Резултатот беше добро познатата златна етикета која опишуваше техничка мрежа во која беа сместени три заоблени стрелки: розева, жолта, црна и името на производот со еден модерен безсерифен фонт. Она по што ќе стане етикетата на ова пиво препознатлива во следните години е токму третманот на фонтот кој од 1996 па наваму станува серифен. Одлуката да не се смени стилот на фонтот се до денес е детал кој многу добро е употребен од дизајнерските тимови затоа што серифниот фонт секогаш означува традиција и мајсторство, а околу овие внимателно одбрани карактеристики пак е изграден имиџот на самиот бренд.

Иако флашата од 0,5l е синоним за овој бренд, сметам дека лименката од истата литража најуспешно ја пренесува идејата и пораките кои му се испраќаат на потрошувачот за (ре)дизајнот на Скопско како и информациите за тоа кое ниво на современост овој бренд денес го има постигнато.

Како што и претходно споменав, станува збор за бренд кој се потпира на традицијата па генералниот  впечаток што го остава ова пакување е конзервативен (што во случајот е многу соодветно). Доминантните бои искористени во лименката се зелената која алудира на традиционалната боја на стаклото (шишето) и  златната боја што го одразува квалитетот и зрелоста на житарките од кои се прави пивото. Иако од неа нема потреба, целосниот дизајн на етикетата и нејзините елементи се пренесени и врз дизајнот на лименките. Етикетата ја нема сменето многу својата содржина од 1996г наваму.  На средината како и што може да се очекува се наоѓа името на производот со веќе препознатливиот безсерифен фонт испишан врз илустрација на зелена лента. На врвот од оваа лента може да го видиме логото на Пивара Скопје додека на долниот дел може да се забележи симетрична илустрација од јачменови гранчиња. Назнаката за светло пиво е испишана во црвен ракописен фонт под кои се наоѓаат 7те медали за квалитет што ги има добиено овој производ низ текот на годините.

Доколку запреме тука со анализата ќе кажеме дека ова пакување и нема што многу да покаже но, вистинската магија се наоѓа во деталите кои се наоѓаат надвор или помеѓу главните делови на пакувањето. Она што е најфпечатливо во лименкта се финесите во употребата на различните нијанси на златната боја и акцентите на белата и сребрената (бојата на самата лименка) со цел да се постигне посакуваниот современ и софистициран ефект. Играта со различните нијаси на златната може да се забележат во позадината на етикетата додека акцентите на сребрената и белата може да се видат во самите букви на логотипот и секаде каде граничат две различни бои. Интересен е и златниот растер кој е  употребен на белата површина од етикетата кој на лименката и дава дополнителна тродимензионалност. Овие финеси укажуваат на тоа дека за ова пакување се направени многу прототипови, потрошено е многу време и за неговото создавање е употребено последното од она што може да го понуди технологијата.

Се чини дека Скопско ги има исполнето сите сериозни услови да биде најуспешниот домашен бренд. Сериозниот маркетиншки пристап уште од самото приватизирање на компанијата во 1991г, сериозноста кон визуелниот идентитет, свеста за сопствениот бренд,  неговото одржување и осовременување поддржани од континуираното медиумско присуство со легендарни кампањи се факторите  кои му ја донесоа привилегираната позиција на овој бренд денес. Во иднина од Скопско може да го очекуваме клучниот елемент за еден бренд , а тоа е постојаноста. Постојаноста да се задржи истиот рецепт, традиционалниот изглед…  меѓутоа и постојаноста брендот да се адаптира на промената на пазарните услови и светските глобални трендови.

КОН МЕСТО БР.7 И БР.8